Sabtu, 21 Mei 2011

everthing is gonna be alright =) trust ALLAH

Assalamualaikum..semua!!!!

Wah dah berbulan tak menulis. Jenguk tu jenguk tapi sepi tanpa bahasa. Hehehe. Hari ni membuak-buak dan hati bertekad nak menyambung ape yg perlu disambung. Wayar otak yg putus dan sebagainya.. huhu. Ramai peminat tengah menanti sambungannya. Hehehe. Alahai minah, perahsantan. Tapi ini serious.. ada kot. Kot?

Biaqpi laa… em, bermula lah kisah yg ditutup dibuka semula.. setelah melalui hari yg tenang dan selesai membaca buku JAJA & DIN penulis NOOR SURAYA. Publisher JEMARI SENI. Dh jd fav pub. dah JS nie.. dulu ALAF 21. Dulu atie coretkan mengenai seorang perempuan yg mempunyai ilmu agama yg biasa2 telah dipergukan dengan mamat yg lagi biasa2. Ayat…nie hangpa phm tak? Perempuan tu ok, tapi lelaki tu kureng skit.. errrm.. Atie kan kata kalu lelaki tu mcm tu mcm mana nak tlg perempuan nie kan?

Tapi………. Setelah difikirkan selama 2 bulan lebih. Dan melalui pembacaan buku JAJA & DIN dan buku2 buku2 lain, nasihat daripada ‘cingku’=’sahabat’ baik yg menusuk dlm hati. Sebenarnya pertama sekali kita kena ingat.. ingat.. dan ingat bahawasanya kita adalah HAMBA. Perkataan HAMBA nie ramai yg tersalah anggap. Mereka fikir hidup sebagai HAMBA membebankan. Tapi sekiranya kita fahami ia memberikan kita satu kemanisan yg tiada tolok gantinya. Jadi, semuanya bergantung kepada diri sendiri.

Masih tak jelas saya rasa. Mcm nie. Ade ke rasa-rasa kat dunia nie dia nak kawin dengan org jahat? Walaupun dirinya jahat? Nak ke dia mati di tangan org tu. Ape kejadahnya kawin dengan org tu. Orait2 bertenang.. hehehe.. kita selalu nak yg terbaik. Nak jugak.. org bg betis nak peha. Hah ambik kau. Tak. Mcm nie kalau ade cermin g cermin diri. Tengok hati.. tengok iman.. ade hitam tak? Ade merah2? Eh die nie Nampak ke? Kita pun sendiri sebenarnya boleh tahu iman kita ko ke ok ke.. kita sendiri tahu hati kita nie dah jd keras mcm batu atau seputih salju. Tapi kita je tahu. Mak kita pun tak tahu.. ha ALLAH tahu!!


Tengok nie ade ke tak tanda2 hati mati. Besarkan sendiri ye..

Kita kena merujuk balik come ke tak iman kita duk giler ke ustaz, duk giler ke ustazah? Kalau ya, TAHNIAH. Kalau tidak.. CHANGE yourself first! Pernah dengar kan sekiranya ingin yg soleh atau solehah kita yg kena soleh dan solehah dahulu. Dan tidak semestinya yg solehah atau soleh tu akan kekal soleh dan solehah.

Semuanya terletak ditangan yg ESA.

Kadang-kadang , adakalanya, kebanyakkannya terlalu memikirkan tentang pasangan yg bakal dikhawini. Ada org kapel sebab mereka takut sekiranya sy tolak die nie, ade lg tak nak dekat saya? Ada lg tak? Hahaha. Ade pulak yg kata nie zaman bujang ape salahnya berseronok.. ek?? Enjoy!!!!! Ade kata nak rasa disayangi.. ade pulak yg kata kita org konfom2 kawin.. huyoo… takdir kita..bukan kita yg wat. Kita boleh merancang, ALLAH yg menentukan syg… gawat2.

SEMUA yg kat atas tu berlaku sebab kita TIDAK YAKIN DENGAN ALLAH. Sy suka tanya soalan kat formspring.. fasal jodoh. Ade seorang chingu baik sy telah marah, awak nie tak yakin ke dengan jodoh ALLAH. Istilah kapel tak penah pun muncul dlm ayat-ayat AL-Quran yg indah tu. Cinta itu buta kerana kita yg membutakan cinta ALLAH. Betul tak?? Semua org ade impian nak guy yg mcm nie. Bla3.. nak zaujah yg lengkap pakej tapi tanpa kita tidak sedar. Kita hanya menunggu.. ibarat cerita dogeng tanpa usaha2 yg perlu dilakukan.. kalau sekadar bertawakal padaNYA. Segalanya sia-sia.. ibarat kata sahabat HILAL ASYRAF kalau pintu kita terkunci dr dlm. Kita duduk kat luar nie senyap berdoa..dlm keadaan static menadah tangan.. adekah ade bidadari dr langit akan turun? Oowhh.. tidak2..




Dlm hati masing2 punyai impian.. malah ade yg sudah termimpi-mimpi perkhawinan yg bakal ditempuhi. Tapi sekiranya ia adalah angan-angan MAT JENIN. Huh.. berangan lah kamu until the end.

Sewaktu saya membaca buku JAJA&DIN. Mula2 rasa bosan sikp punya sikp. Penulis nie pun rasenya kuat no berangan.. tapi bila baca sampai habis…huh memang best! Saya membayang karakter DIN adalah blogger nota siku takpun aku phobia takpun shaoudatol harakah… herion die sape2 jela.. jgn marah ye.. my fav blogist.. suke blog kamu.kamu.kamu. JAJA nie kan seorang gurl yg susah kot nak jatuh hati. Free hair. Celup rambut jadi warna karat. Kadang2 solat, sebaliknya, tegas, bla3.. DIN nie pulak ustaz.. tak kenal pun. JAJA kenal jatuh cinta dengan gambar. Dia cari sampai lubang cacing.. Ustaz nie kalau boleh nak isteri yg dah lengkap pakej…tapi mcm mana leh lekat?? Sebab JAJA nie sungguh2 nak berubah..DIN tolong punya tolong until berjaya. MUSLIMAH SOLEHAH sudah menang ditangan JAJA atas bantuan DIN. Huhuhu. Cu tengok betul2 walaupun cerita nie ala2 di katakana rekaan tapi……..JAJA berusaha.. sanggup hidup dalam zuhud. Sanggup lepaskan suami nak berjihad. Tabik gurlz!!


Leklu..karang tetibe ade heart accident.

Budak pondok kata dia pun penah bercinta… putus cinta pertama dia rasa keseorangan sangat.. pastu die penah bercinta ag… berapa kali dia bercinta tu rahsia kerajaan. Hoho. Nie sebelum dia masuk pondok. Dia kata waktu ibarat kapel nie member semangat untuk hidup. Ade org wish la. Ade org teman. Bla3. Syaitan duk ulik. Hak tu seronok sangat… hahahaha. Kita nie perkara yg ALLAH larang takmo wat. Sebab tu kita kena kuat dlm mempercayai perkara2 ghaib. Eh atie nie nak percaya hantu2 ka. Dok eh, percayalah pada syurga yg menanti para soleh dan solehah.. azab api neraka yg menanti. Kadang2 lg kan.. ade seturn manusia hok rendah diri dengan rupa masing2.. bersyukurlah sayang.. kalau rupa kita gitu..sebenarnya itu adalah yg terbaik. Melindungi dr sikap bongkak. Hah? Takut tak de org nak? Ade eh.. setiap org dia punya taste masing2 lain. Ade org suka yg berspek.. ada yg tengok rupa ja. Ade yg tgok hati ja. Tgok handsome sgt ti berebut pulak. Kita kena punya keyakinan.. jangan mudah sangat eh dibawa kehulur kemari kerana cinta yg telah kau sendiri butakan. Kan3..


Kita dilahirkan didunia dengan rupa masing2 yg indah sekiranya kita pandai bersyukur. Sekiranya manusia itu tiada kasut lihatlah pada mereka yg tidak mempunyai kaki.. masing2 ade kekurungan. No body perfect

Ingat lagi..tgah dengar nasyid live.. bisikan sakinah.. kumpulan FAR EAST. Lagu nie isteri dia yg reka. Dia kata petua nak nak dapat jodoh yg terbaik.. bila kita ajak dia keluar. Dia terus kata tak nak. Hak tu yg terbaik.. atie waktu tu nak je berdiri nak ambik papan.. nak wat propaganda.. nak tulis sy sokong 360 darjah.. kata2 dia benar. Org mcm tu lah akan bawak kita beriringan ke syurga sebab terpahat dlm hati dia hukum2, batas2 pergaulan…
Pastu lagi satu suka no tengok umo.. bila tengok sekeliling bg kad kawin kita yg terlebih kelam kabut takut jd andartu.. aduh syg.. semuanya terletak pada mindset masing2. Kalau kita yg jenis positive.. dan kita pula tengah bergerak mencari keredhaan yg ESA tak dak apa nak risau. Kadang2.. kalau kita selalu g majlis ilmu.. dikelilingi dengan org yg dahagakan ilmu jugak. insyaALLAH.. kalau jodoh kita bukan dari kalangan mereka.. kemungkinan dr golongan keluarga mereka.. tak usah duk risau. ALLAH tahu yg terbaik. Kita kalau dah sampai seru..separuh dr kaki kita dah melangkah ke…… budak pondok tu kata sekarang dia jarang fikir pasal.. sebab keperluan dia, keutamaan dia, lebih kepada memperbaiki diri dan mengejar tanggungjawab sebagai pelajar.

Takat tu jah eh.. dapat atie tulis.. blogger2 yg atie ckap ala2 DIN tu jarang marah eh.. sahabat2 yg disayangi.. sayanglah org yg syg pada kita. Apa kata rebut hati yg mencipta..dulu.. kalau tak dapat disini.. dapat diakhirat. Doakan atie yg terbaik ye. Kadang2 atie pon tak kuat..banyak sangkut2.. ha, petua tak nak rasa sunyi.. masing2 ade sahabat kan? Korang wat la diorg mcm boyfriend atau girlfriend. Atie kadang2 nak lari dr fikir benda2 ngarut. Atie layan sahabat atie dengan memanggil syg.. selalu tulis kat wall..atie nak bersama susah senang. Syg ini perlu diluahkan. Awat? Hangpa ingat lelaki ka? Dok eh.. wanita laaa..
Oke2. Atie nak stop dah eh.. hehehe.. salam syg buatmu sahabat. Duk umah nie atie kurus.huyeee.. wassalam.

*layan tumbrl best tau.


2 comments:

tqaroslan berkata...

Jaja&din tu buku ape? :)

di sebalik wajahku.. berkata...

buku yg sangat kool
nah link image
http://www.google.com.my/imgres?q=jaja+dan+din&um=1&hl=en&sa=N&biw=1280&bih=663&tbm=isch&tbnid=BvRBavtdjR4w3M:&imgrefurl=http://loseweight-chaiyok.blogspot.com/2010/01/jaja-dan-din.html&docid=0Kvyz2Sh9I6zSM&w=320&h=248&ei=4CuHTrb3EMyHrAfRpvjCDA&zoom=1

Related Posts with Thumbnails