Rabu, 29 Disember 2010

smbungan sal budak pondok...^^.

Assalamualaikum..


bersua kembali..lama dah tak menulis... entry atie yg lepas.. ade cerita sal.. sorang budak yg g pondok tu kan3???? huhuhu.. nak tahu tak, smbungan nya?? panjang nor cerita nya... takpela, atie try the best berkongsi???

naik la bas.. budak nie.. perasaan nya takut sgat.. takut2.. ilmu agama nya.. bukan tinggi.. pastu nak ngaji lak kat pondok.. aduyai.. mesti malu dgn org sekeliling. tapi dia still kuat. sebab dia takut lagi pada ALLAH. dia kena ingat balik.. dia hidup nie utk apa?? untuk duniawi sahajakah??? ala kadar tahu bab agama pun dh ckup.. macam tu??? no. no. no. ingat senang ke nak mati lam iman!! jd dia pon fikir positif je. lam bas.. die tido kejap je.. sbb mcm2 fikir.. masalah dunia, yg kan tak pnah selesai.. biasa nya.. letak je kepala.. dah tido trus.. fav dia tido lam bas..

setelah 9 jam berlalu.. smpai la ia.. dia pondok tersebut..... dtg la 2 org gadis.. berpurdah kearah rombongan nya.. mak ia... biar betol.. sungguh berat rasa... nak melangkah... mcm mana lah aku akan hidup dlm 2 minggu nie... otak die mmg bercelaru sgat waktu tu..melangkah la ia.. masuk ke pondok tersebut... keadaan sekeliling suram je.. penuh dgn kesederhanaan.. rumah kecik je.. ade yg besar ruang tamu je.. umah.. smpai la ke pondok yg dituju.. akak yg berpurdah tu cerita la..kat sini belajar kitab.. KITAB??? lain mcm je.. huh.. kitab apa bende lak nie.. akak tu kata malam nie.. beli purdah kat kedai mok lah.. biar benar?? kalu tak pkai bole?? tapi mcm best je... huhuhuhu.. akak tu kata.. guru2 kat sini... ramai lelaki.. dah wajah2.. perlu ditutup disini. kerana disini hukum memakai purdah itu wajib.. ha??? mcm ne nak mkan? mnum air?? mcm ne??

mlm tu tak de kuliah apa2.. tapi kat situ diwajibkan jugak.. sembahyang jemaah.. sama ada kat surau atau kat pondok. asal jemaah.. ^^. wau.. byak pahala nie.. 27 kali ganda.. huyoo.. kumpul2. tibalah esoknya.. em.. kat sana awal bgun.. kul 5 lbih skit dh bgun.. solat2.. pastu sarapan... then, siap2 g kuliah.. with baju kurung+purdah.. kalau kat sana yg budak2 pondok tetap.. kebyakkan nya pkai hitam. full hitam.. jubah, tudung labuh, purdah.. black in colour, amacam?? sebab hitam tu... mcm tak menarik perhatian.. jd.. better tak de warna-warni..

em.. budak nie.. ne ade jubah2.. ade baju kurung yg kalour mcm2.. biasa lah.. kalu bkal guru mmg diterapkan pkai bju colour2.. huhuhuhu... so.. pkai jela.. berpurdah.. hehehe.. lain dr lain. mula2 pkai tu.. rasa mcm takleh bernafas.. huhuhu.. sesak dada.. tambah pulak letak atas hidung sakitnya hidung...mak ai.. mcm ne nie.. nak tuntut ilmu.. dah la tak selesa.. em.. tak pe.. thinking positive.. ^^. pergi la ke kelas... belajar la.. seriusly.. tempat dia kecik je.. belajar dlm keadaan serba sederhana. dtg la ustaz.. mak ai... takut!!! belajar kitab ape eh.. mcm ne tu?? dpt la kitab sorang satu, sal fekah!! oooo.. mcm tu kitab die.. ustaz pon aja la... dr kulit ke kulit... kat kulit tulis apa pon ustaz baca.. mcm tu lah gaya balajar kat pondok.. best!!!!! tapi budak nie.. sokmo tunduk2 sebab sekali sekala dia cabut purdah tu.. sebab tak selesa... die cuba letak jari lah kat hidung... sebab nak bg ruang.. huhu.. macam2..tapi serius cantek!!! org berpurdah nie.. mmg menjaga..aurat.. kat situ mmg ramai perempuan cantik tapi dilindungi oleh purdah..serius!! pakej yg lengkap.. ilmu agama penuh kat dada.. die nya adap sopan pun Alhamdulillah terjaga.. budak tu kagum dgn org sekelilingnya.... wah, dia rasa dia terpilih utk pergi ke situ.... syukur ya ALLAH!!!

di pondok yg kecil itu.. mereka seramai 50 org tido.. bersama-sama.. ukhuwah berlandaskan iman.. iman.. iman... tanpa ade sengketa.. saling membantu.. indah!!! malam tu belajar pasal kitab haid. mak ai.. haid pon ade kitab??? wau... serius.. ilmuu kat situ mmg tak akan dapat dijual beli berbanding ilmu kat luar.. amat tinggi... satu hari... beribu ilmu agama leh dapat.. masyaALLAH. budak tu bersyukur lagi. dihiasi pula dengan membaca maksurat bersama-sama.. dan membaca almulk sebagai penutup.. memang rasa hidup terisi.. mak ai.. ^^.







em... panjang dh atie cite sal budak nie.. huhuhu.. t atie smbung balik eh?? bole??

rajen2.. jom..lihat perbincangan sal purdah..
http://singalaka.wordpress.com/2009/10/10/haram-purdah/#comment-305

6 comments:

Encik MamaT berkata...

semoga tetap istiqamah :)

basirah ghalib berkata...

wee...sonoknye gayenye huuuu
smoga ilmu yg dipelajari kekal lam dada

di sebalik wajahku.. berkata...

^^. henshin!!

Fareha Azhar berkata...

best2!

kalau eha pun maybe rasa camtu. yela x penah de pengalaman. siap pakai purdah ag. hehe. emm teringin nk gi blaja pondok. huhu.

emm asif lama x jenguk cni. moga istiqamah k. syg zati fillah :)

+akufobia+ berkata...

mereka yang pakai purdah itu sexy.yahh.haha.

Al - Mu'allim berkata...

Moga terus istiqamah. Banyak ilmu yang dapat diceduk di pondok.

Related Posts with Thumbnails