Rabu, 27 Oktober 2010

betul tak yg nie??? hehehehehe

ASSALAMUALAIKUM....

Perkara: simptom studi...
Symptom symptom student bila final exam minggu depan.

1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )
3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
4. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah) *oppps ini tidak boleh!
5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.
7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.

mcm nie ye rambut anda?
10. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)
11. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.

perghhh..megii taruk atas sedapp
12. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
13. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P
14. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
15. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
16. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
17. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
18. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
19. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.
20. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

p/s; Konklusinya, jangan usik budak nak exam. Cepat je die nak naik darah. Sebab hormone dia semua tengah berlaga-laga. Otak pun dah overload. esok atie ada tugasan besar.. jika tidak berjaya.. abesla..
ambik sebijik-bijik dr mesej yg my lecture anta.



nie baru betul !


7 comments:

azwa_amani berkata...

betul2 kak atie..huhuhuhu

~anaaziz @ anamizu~ berkata...

betol3!!
mmg kene la sume fakta tu!! hehe

zulkbo berkata...

salam..
resepi anak dara ke ni..?
he he..selamat study..
moga berjaya,dah kerja
dan senang..carik maid masak
la la la..

iqbalsyarie berkata...

Moga Allah mudhkan segalanya :)

Mari menjadi manusia

Latest Post : Kita Tidak Hipokrit!

one2paii berkata...

bijak kak atie nie.mane tahu nie.kalo gua la,masa dulu makan magee dalam baldi..masak sekali banyk2..sebab nak amik feel masa exam..hahaha

ainshams berkata...

salam.
huhu, so funny! mmg trus bertukar gaya hidup penangan nk xm =P
klu kitorg plak, besenyer masak banyak trus spy dpt tahan utk tempoh 2 hari, tinggal nk panaskan jek. klu arsa duet br masuk, bleyla order jek free delivery. klu time murah rezeki tu, ader jela kwn2/juniros yg dtg bw makanan.. sian kt akak2 dye nk xm.. huhu~
paling tak menahan, borak2 bley tukar jd ilmiah.. kwang3.. *part ni br terase cam real medical student*
btw, good luck!

di sebalik wajahku.. berkata...

awin: betul2 adik awinku ^^,

ana: hehehe.. memang terasa dihati kan..hoho

zulkbo: waalaikumussalam, maid? takpela air tngan kan lebih afdal.. kih..3 resipi turun temurun nie.

iQbal: amin! tQ byak ziarah kita.. em, tQ jugak 4 the answer..

papai: mana tahu? hasil di plagiat.. baldi? em.. bekas basuh baju..huhuhu. tah2 ade sabun lagi melekat?? takpe2. jnji halal. hoho. best pgalaman mcm tu

ain: waalaikumussalam, wa.. bgus jugak cara tu. nasi pon pnas kan.. cuma kalu yg bersantan tu jela kan tak than lama.. kalu msak pedas2 tu bole. hahaha.. tQ

Related Posts with Thumbnails